Rigsretssag mod Inger Støjberg nu


Gæst

/ #19

2017-10-18 16:00

Venstres folketingsgruppe vil støtte Dansk Folkepartis forslag om et forbud mod burka og niqab i det offentlige rum.

Denne holdning støttes massivt af Venstres vælgere.

En aktuel meningsmåling viser således, at 66 procent af Venstre-vælgerne støtter et forbud, mens kun 17 procent er imod. (Megafon/Politiken og TV2)

Blandt partiets lokalpolitikere og lokalformænd er der også støtte, ifølge en rundspørge fra Ritzau. Blandt dem, der svarer, er der næsten dobbelt så mange for (142) som imod (78).

Forbuddet er formuleret som et generelt forbud mod heldækkende beklædning. Men formålet er reelt at sikre, at kvinder ikke bærer burka og niqab i offentligheden.

En sejr for den moderne liberale

Venstres tilslutning til forbuddet er især en sejr for partiets udlændingeordfører Marcus Knuth. Han har utrætteligt arbejdet for dette.

Knuth har været soldat i Afghanistan, så han ved, hvad han taler om.

Der er røster i Venstre, som mener, at man svigter partiets liberale grundlag ved at gå ind for et forbud.

Men det vil Marcus Knuth afvise. Og han vil have ret.

Venstres stilling i denne sag er ikke et brud med liberale principper. Den bygger på, at de liberale principper må nytænkes, fordi der sker fundamentale forandringer i samfundet.

Marcus Knuth er en moderne liberal. Søren Pind og andre modstandere af et burkaforbud er gammelliberale.

Arven fra Grundtvig

I Danmark spiller Grundtvig en stærk rolle i den liberale tradition.

Groft sagt mente Grundtvig, at folk var i stand til at tage vare på sig selv og de fælles anliggender, hvis der var et stilstrækkeligt stærkt grundlag af værdier og oplysning.

Grundtvig ville styrke det folkelige Danmark på bekostning af det statslige Danmark.

Men med masseindvandringen fra muslimske lande ændres vores samfund fundamentalt. Det folkelige værdifællesskab er ikke længere en given ting. Derfor må man løfte arven fra Grundtvig på en ny måde.

Burkaen – et omvandrende parallelsamfund

I dag er der muslimske imamer og ægtemænd, der fortolker frihed som friheden til at tvinge kvinder ind i et fængsel af tungt stof uden kontakt til omverdenen.

Og der er muslimer, der fortolker friheden som retten til at skjule kvinders ansigt for deres danske medborgere. Burkaen er et ekstremt, omvandrende parallelsamfund.

Gammelliberale mener, at samfundet skal blande sig uden om disse ekstreme angreb på frihed og åbenhed. De er imod den muslimske ekstremisme, men de vil ikke gribe ind over for de muslimske tyranner.

Moderne liberale mener, at vi ikke skal finde os i sådanne angreb på kerneværdierne i vores samfund. Vi må beskytte åbenheden, friheden og fællesskabet. For kvindernes skyld og for Danmarks skyld.

Liberal Alliance

Venstre tilslutter sig nu burkaforbuddet. Den moderne liberale Marcus Knuth har vundet over den gammelliberale Søren Pind.

Siden har det tredje regeringsparti, Liberal Alliance, også bakket forslaget op. Det afspejler, at moderne liberale holdninger også findes i dette parti.

Forbuddet mod burka og niqab kan dermed vedtages af et meget bredt flertal i Folketinget: Dansk Folkeparti, De Konservative, Venstre, Liberal Alliance og Socialdemokratiet.

Dermed står venstrefløjen, inklusive De Radikale, endnu engang isoleret.

De bærende partier i dansk politik har valgt at gøre det rigtige og nødvendige.