Nej til udenlandske militærbaser i Danmark udenfor dansk lov og ret.
Denne underskriftsindsamling har til formål at stoppe etableringen af amerikanske militærbaser på dansk jord og sikre, at den danske befolkning høres i denne afgørende sag om Danmarks suverænitet og sikkerhed."
Baggrund:
Den 21. december 2023 underskrev den danske regering en bilateral forsvarssamarbejdsaftale med USA, som muliggør oprettelsen af tre amerikanske militærbaser i Danmark. Aftalen rejser alvorlige problemstillinger, der truer Danmarks suverænitet, sikkerhed og demokrati:
- Aftalen er uopsigelig i 10 år og giver USA frihed til at placere et ubegrænset antal soldater og militært materiel i Danmark.
- Suverænitetsafgivelsen til USA sker med henvisning til Grundlovens § 19, og aftalen har ingen tidsbegrænsning. Dette giver den en permanent karakter, hvilket ifølge Grundlovens § 20 kræver enten et fem sjettedele flertal i Folketinget eller en folkeafstemning. Dette krav er ikke blevet opfyldt.
- Amerikanske soldater vil ikke kunne retsforfølges af danske domstole, hvis de begår forbrydelser i Danmark. Dette er i strid med Grundloven § 3 om domstolenes uafhængighed, Grundloven § 20 om suverænitetsafgivelse samt Straffeloven § 8, som fastslår, at dansk straffemyndighed gælder for alle handlinger begået på dansk territorium, uanset gerningsmandens nationalitet. Det kan samtidig krænke ofres ret til en retfærdig rettergang, jf. Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK) artikel 6.
- Hvis en dansk regering tildeler en fremmed magt militær eller strategisk tilstedeværelse i Danmark som følge af direkte trusler, pression eller tvang, kan dette vurderes som bistand til en fremmed magt på en måde, der skader Danmarks sikkerhed og suverænitet, jf. Straffelovens § 108.
- Danske borgere er ikke blevet tilstrækkeligt oplyste om aftalens konsekvenser, og der har ikke været en grundig, offentlig debat om de alvorlige følger for Danmarks selvbestemmelse. Ifølge Offentlighedslovens § 7 har borgerne ret til indsigt i politiske beslutninger af stor samfundsmæssig betydning. Manglende oplysning om forsvarsaftalen kan derfor betragtes som en demokratisk svækkelse og en mulig omgåelse af borgernes ret til at forstå og påvirke beslutninger af national betydning.
Vores krav:
Vi opfordrer Folketinget til at afvise denne aftale under den kommende afstemning. Danmark må ikke afgive sin suverænitet uden demokratisk legitimitet og folkelig opbakning. Aftalen indebærer alvorlige konsekvenser for dansk sikkerhed, retsvæsen og selvbestemmelse, hvilket kræver en omfattende offentlig debat og en klar demokratisk proces.
Vi kræver derfor, at:
- Der afholdes en folkeafstemning om denne aftale, eller
- Der sikres et fem sjettedele flertal i Folketinget, som Grundloven kræver, før aftalen kan træde i kraft.
Vi danskere står sammen om at beskytte vores suverænitet, fred og demokrati. Din underskrift er vigtig for at vise, at vi ikke accepterer denne afgørelse uden en retfærdig og demokratisk proces.
Neel Mark Wraae Kontakt forfatteren af dette andragende