Nej tak til statens salg af DONG til Goldman Sachs


Gæst

/ #11062 Jessper Petersen har svaret på min mail - og jeg har svaret ham

2014-01-29 18:00

Kære Jesper

Tak for dit svar. Det ville naturligvis have været bedre, hvis du havde skrevet tilbage med udgangspunkt i min mail til dig ; men jeg ved godt, at du har travlt.

Jeg synes, det er ynkeligt, at du (og snesevis af andre MF'ere) siger, at de godt kan forstå, at 68% afbefolkningen ikke ønsker, at Danmark lukker GS ind i Dong - og du så alligevel støtter tanken - og stemmer for. Hvis der er én, der for mig ser ekstra ynkelig ud, så er det vores udenrigsminister (al hans tidligere snak om krig mod skattely - føj en gang dobbeltmoral) - men du ligger med i førefeltet. Det er så gennemskueligt, at I klamrer jer til magten - til de spændende poster i har, ministerbilerne, ministerpensionerne, etc. Moralsk har I en rigtig dårlig sag - og al den idealisme, som I gennem årene har prøvet at bilde danskerne ind, at I repræsenterede, den har vi ikke længere den ringeste grund til at tro på. Endnu en gang er det dokumenteret, at magt korrumperer - og at dobbeltmoral hersker for fuld drøn blandt flertallet af MF'erne.
Det er så forfærdelig trist - man skammer sig over at være dansker.

Din mail (vedhæftet) adresserer du til Kære Jesper (dig selv). Det er vist ret symptomatisk. Min primære følelse, når jeg tænker på dig, er foragt.

Hilsen fra
Cay Clemmensen


Den 29. januar 2014 kl. 15:00 skrev Jesper Petersen :

Kære Jesper



Tak for din henvendelse. Jeg har – ikke overraskende – fået rigtig mange mails i anledning af kapitaludvidelsen i DONG. Så jeg har prøvet at formulere et kort overblik over de vigtigste grunde til, at regeringen gennemfører du ligger tæt på andenpladsen. tilførslen af kapital til DONG, og at give nogle informationer, som jeg synes, har været underbelyst i debatten.



Tilgiv derfor, at mailen her ikke er så personlig – og at den måske forholder sig til flere ting, end dem, du skrev om.



Jeg forstår godt, at diskussionen om DONG og de tre nye investorer, giver anledning til mange spørgsmål og overvejelser. Vi skal altid være varsomme og grundige, når vi får privat kapital ind i ellers hovedsageligt statsejede selskaber.



Regeringen har derfor også handlet omhyggeligt og velovervejet. Der er gode grunde til, at en mindre del af DONG nu sælges – men meget vigtigt for mig at understrege, at intet af Danmarks infrastruktur sælges. Hovedparten af elnettet mv. ligger i energinet.dk – og den del af infrastrukturen DONG ejer, er ikke omfattet af aftalen med de nye investorer. Der er altså fortsat 100% offentlig kontrol med dansk energi-infrastruktur.



Den aftale regeringen lægger op til sikrer en kapitaludvidelse fra Goldman Sachs, således at DONG kan investere i nye havvind-projekter og bliver en større spiller på markedet for vedvarende energi. En udvidelse der vel og mærke sker efter DONG’s eget ønske – som de kom frem med for snart et år siden.



Det blev på det tidspunkt besluttet at afsøge om der var interesserede private investorer. Det blev meldt åbent ud, at investorer kunne blive en del af kapitaludvidelsen i DONG. Der var mange forskellige investorer på banen, men den bedste mulighed for DONG var altså den trio af to danske pensionskasser (ATP og PFA) og Goldman Sachs. Når man har valgt, at tage private investorer ind, så ville det jo være mærkeligt, om man skulle vælge noget, der ikke var det bedste for skatteyderne.



Det er ikke ret belyst i debatten, men DONG har været igennem en række fejlslagne investeringer og har tabt mange penge de senere år. Værdien af selskabet er gået gevaldigt ned, og det har måttet optage store lån. Staten har således allerede påtaget sig en øget risiko. Nu er der behov for et betragteligt milliardbeløb, og der er det altså lykkedes staten at finde private investorer, der vil investere i vindenergi og dele risikoen ved DONGs satsning med staten (i sidste ende skatteyderne).



Hvis ikke denne kapital tilføjes, må DONG droppe sin havvind-strategi, hvilket vil medføre økonomiske tab for DONG og dermed alle danskere. Det kan også betyde færre arbejdspladser – mens regeringen jo arbejder for det modsatte.



Meget fokus har været på Goldman Sachs. Og det med rette. Jeg har intet til overs for de stærkt kritisable ting, de har lavet i forbindelse med finanskrisen. Så lad mig understrege, at Goldman Sachs i aftalen er forpligtet af forskellige etiske krav, at de naturligvis skal følge skattereglerne (og SKAT vil føre sag mod dem, hvis de ikke gør – som med alle andre) og at regeringen i øvrigt fortsætter sit arbejde med at bekæmpe skattely og anden skattesvig i EU-sammenhæng, i OECD og i de direkte kontakter vi har med andre lande.



I weekenden var der røster fremme med snak om en anden mulighed. Det har jo så vist sig, at der ikke var hold i billetterne – de respektive pensionskasser var enten ikke taget i ed eller havde allerede været en del af processen, men havde ikke været interesseret da det kom til stykket. Der er således ikke noget formål med en såkaldt time-out. DONG har brug for en afklaring på deres situation på deres generalforsamling i den kommende måned. Og at standse nu for at undersøge en jo i realiteten fiktiv mulighed, vil i praksis være en beslutning om at skulle starte processen på ny.



Den grønne omstilling der i højere grad sikres med aftalen, vil skabe arbejdspladser i Danmark, og samtidig sikrer et bedre klima for fremtidige generationer. Socialdemokraterne mener, at flere danske arbejdspladser og grøn energiomstilling er et gode – og at det er ansvarligt, at søge risikoen ved DONGs investeringer delt.



Der er mange andre forhold i diskussionen som jeg kunne kommentere, men dette må være de vigtigste.



Igen, tak for din mail. Jeg synes, det er godt, vi i Danmark har let adgang til politikerne og bestræber mig på at svare. Også når det jo ikke ligefrem er en populær sag. Men som sagt mener regeringen altså, at vi uden sammenligning har valgt det tilbud, der bedst giver DONG mulighed for at komme videre med investeringer indenfor havvind og at skabe arbejdspladser i relation til dette.







Med venlig hilsen

Jesper Petersen
MF



Medlem af Folketinget (S)

Christiansborg
DK-1240 København K.

Dir. +45 33 37 40 05

SMS: +45 61 62 47 66

www.ft.dk







Fra: Cay Clemmensen [mailto:cay@rosenteam.com]
Sendt: 27. januar 2014 18:18
Til: Jesper Petersen
Emne: Dong sagen



Kære Jesper

Hvor er det dog trist, når unge mennesker lægger idealerne bag sig. Sikkert fordi det er forbundet med personlige fordele (penge, magt, etc.).
Dong sagen er meget betændt af mange grunde. Jeg ved, at du er klog nok til at kunne gennemskue de fleste af dem. Hvis du husker god efter, så ved du godt, at du aldrig ville have stemt for den fremlagte konstruktion, hvis den var fremlagt af VK regeringen. Du ved også godt, at du ikke har tilnærmelsesvis de kompetencer, i relation til komplicerede finansielle konstruktioner, som det kræver, at overskue alle detaljer/risici/konsekvenser i sagen.

Din personlige konklusion burde være: jeg skal være tro mod mine idealer (ellers vil det ramme mig hårdt senere i livet) - derfor stemmer jeg ikke for, men kræver en tænkepause, så jeg kan nå at blive klædt bedre på til at kunne overskue sagens konsekvenser.

Desværre tror jeg mest på, at du bare ignorerer mit gode råd. Dine her og nu ambitioner vejer tungere end de etiske overvejelser. Jeg vil blive kisteglad, hvis du modbeviser det. Også glad på dine vegne.

Med venlig hilsen
Cay Clemmensen