Sig nej til nedrivning af "LilleSiam" i Ebeltoft
Kontakt forfatteren af dette andragende
byrådsmøde om lille Siam
2024-10-26 08:59:192/10 blev der afholdt et møde vedrørende lille Siam i plan og erhvervsudvalget. Her kan man se at sagen bliver taget alvorligt og er under behandling:
Sagsfremstilling
Den 30. marts 2024 modtog Syddjurs Kommune en ansøgning om en nedrivningstilladelse fra den nuværende ejer af ”Lille Siam”. Erhvervs- og planudvalget besluttede at nedlægge forbud mod en nedrivning af Kystvejen 159 på møde den 12. juni 2024. Nærmere beskrivelse vedrørende afslag på nedrivningen kan ses af dagsorden fra 12. juni 2024, bilag 1.
Ejeren af ejendommen modtog den 21. juni 2024 et forbud efter planlovens §14 mod nedrivning af den bevaringsværdige bolig. Nedrivningsforbuddet er gældende fra den 21. juni 2024 til den 20. juni 2025. Et lokalplanforslag skal dermed være politisk vedtaget og offentliggjort senest den 20. juni 2025, for at lokalplanforslagets bestemmelser træder i kraft og kan forhindre nedrivning.
”Lille Siam” og ”Museumsbygningen” er begge registreret bevaringsværdige efter SAVE-metoden, og både BLIS og Museum Østjylland har tidligere gjort indsigelser mod en nedrivning.
Bygningerne ”Lille Siam” og ”Museumsbygningen” blev opført i perioden 1933 -1937 af Rasmus Havmøller, som havde rejst i Siam og Laos, hvilket er baggrunden for bygningernes særprægede arkitektur og udseende.
”Museumsbygningen” skulle rumme Rasmus Havmøllers hjembragte siamesiske samling, og ”Lille Siam” skulle fungere som restaurant til museet.
Husene ligger langs Kystvejen i Ebeltoft og har begge ejerandel i en delt strandgrund beliggende på modsatte side af Kystvejen. Strandgrunden deles mellem i alt fire lodsejere. Strandgrunden strækker sig fra Kystvejen og ned til vandet ved Egsmark Strand. Kort over hele lokalplanområdet er vedlagt sagen som bilag 2.
I 1934 får Rasmus Havmøller dispensation fra Ebeltoft Vig Fredningen til at bevare eksisterende beplantning på strandgrunden samt til at opstille et badehus på grunden, såfremt han forud indhenter en godkendelse fra Fredningsnævnet, med hensyn til badehusets beliggenhed og udseende.
Der er ikke i dag et badehus på strandgrunden, men Administrationen har indhentet fotomateriale fra omkring år 1940-45, der viser, at Rasmus Havmøller havde en lille træbygning på strandgrunden.
Fredningen af beplantningen er desuden årsag til de karakteristiske kystnære gamle fyrtræer, som ses langs vejstrækningens kystside i dag. Strandgrunden ligger desuden indenfor strandbeskyttelseslinjen og rummer § 3 natur, se bilag 3.
Indtil for nylig stod der store gamle fyrtræer ved de to bevaringsværdige huse og disse kystnære træer dannede en karakteristisk vejstrækning ved de bevaringsværdige huse på Kystvejen.
I forbindelse med det seneste ejerskifte af ”Lille Siam” er træerne ved ”Lille Siam” dog fjernet.
Vurdering
Administrationen vurderer, at planlægningen muliggør bevaring af et attraktivt lokalhistorisk område, der bevarer to arkitektoniske ikoner i Ebeltofts lokalhistorie samt den særlige kystnære beplantning, på den tilhørende strandgrund.
Selvom grundene er matrikulært adskilte, vurderer Administrationen, at husene Kystvejen 159 og 161 samt strandgrunden Kystvejen 66 udgør et kulturhistorisk hele efter Rasmus Havmøller.
Afgrænsning af lokalplanområdet vurderes derfor at skulle omfatte ovenstående adresser på matrikelnumrene, matr.nr. 4ce, Egsmark By, Dråby, matr.nr. 4cf, Egsmark By og matrikel nr. 4g, Egsmark By, Dråby, og dermed ikke kun Kystvejen 159, som det nedlagte § 14-forbud vedrører. Lokalplanområdet vil således dække et areal på ca. 9.200 kvadratmeter.
Økonomi og organisatoriske konsekvenser
Administrationens indstilling har ingen økonomiske konsekvenser
Videre proces
I det videre arbejde med en eventuel bevarende lokalplan vil Administrationen gerne i tidlig dialog med ejerne af de bevaringsværdige huse samt de fire lodsejere af strandgrunden.
Under udarbejdelsen af en bevarende lokalplan skal det undersøges, hvordan de bevaringsværdige huse bedst bevares og vedligeholdes, samt hvilke byggemuligheder der eventuelt kan gives mulighed for.
Administrationen forventer en mindre inddragelsesproces, der inddrager fagrelevante aktører, som kan bidrage med historisk og fagrelevant viden, herunder blandt andet BLIS, Museum Østjylland, Bevaringsrådet og ”Rasmus Havmøllers forunderlige samling i Ebeltoft”.
Herudover skal Administrationen i dialog med Kystdirektoratet og Fredningsnævnet for at afdække, om der eventuelt kan opnås tilladelse til opførelse af et nyt badehus på strandgrunden.
Rasmus Havmøller havde et lille badehus/træbygning på strandgrunden. Der er dog aldrig truffet en afgørelse om træbygningens beliggenhed efter Naturbeskyttelseslovens strandbeskyttelseslinje. Strandbeskyttelseslinjen trådte først i kraft i 1937, altså efter at Rasmus Havmøller fik en tilladelse fra Fredningsnævnet i 1934.
Strandbeskyttelseslinjen administreres stramt, og det er derfor usikkert, om badehuset på strandgrunden kan genopføres, da strandgrunden ligger indenfor strandbeskyttelseslinjen, se bilag 4.
Administrationen forventer, at et forslag til bevarende lokalplan kan forelægges Erhvervs- og planudvalget senest maj 2025.
Lovgrundlag
Planloven – Lovbekendtgørelse nr.1157 af 1.juli 2020.
Efter bygningsfredningslovens § 17 er en bygning bevaringsværdig, når den er optaget som
bevaringsværdig i en kommuneplan eller omfattet af et forbud mod nedrivning i en lokalplan eller
byplanvedtægt.
Ifølge bygningsfredningslovens § 18 må en bevaringsværdig bygning, jævnfør § 17 ikke nedrives, før
nedrivningsanmeldelsen har været offentligt bekendtgjort, og kommunalbestyrelsen har meddelt
ejeren, om den, efter planlovens § 14, vil nedlægge forbud mod nedrivningen.
Senest 2 uger efter udløb af den offentlige høring skal kommunalbestyrelsen, jævnfør bygningsfredningslovens § 18, stk. 4, meddele ejeren, hvorvidt der nedlægges forbud mod nedrivning efter planlovens § 14.
I følge planlovens § 14 kan kommunalbestyrelsen nedlægge forbud mod, at der retligt eller faktisk
etableres forhold, som kan hindres ved en lokalplan. Forbuddet kan højst nedlægges for et år. Kommunalbestyrelsen tinglyser forbuddet på den pågældende ejendom. Tinglysningen er uden betydning for forbuddets gyldighed.
Indstilling
Direktøren for Udvikling og Kultur indstiller til Erhvervs- og planudvalget at godkende igangsætning af en bevarende lokalplan for ”Lille Siam”, ”Museumsbygningen” og strandgrunden.
Göran Bergström
er der en jurakyndig tilstede?
2024-06-17 09:25:59Jeg er i gang med at prøve at nærlæse erhvervs og planudvalgets orientering vedrørende lille Siam som indledes:Erhvervs- og Planudvalget har den 12-6 2024 har besluttet, at ansøgning om nedrivning af den bevaringsværdige bolig ikke skal imødekommes.
Videre i teksten er der en mængde hvis-er som gør det svært at forstå om dette er en definitiv beslutning eller om der med tiden vil være mulig alligevel at give tilladelse til nedriving.
Jeg har virkelig brug for en jurakyndig som kunne hjælpe mig med at fortolke teksten. Derfor vil jeg spørge om det skulle være nogen af jer der uden erstattning ville kigge teksten igennem sammen med mig?
Så vidt jeg har forstået kunne vi om et år stå i den samme usikre situation. Derfor er der brug for handling allerede nu.
Göran Bergström
Hurra! Det er lykkedes!!
2024-06-13 19:10:44Jeg har lige fået en mail fra kommunen som siger: "Erhvervs- og Planudvalget har den 12-6 2024 har besluttet, at ansøgning om nedrivning af den bevaringsværdige bolig ikke skal imødekommes."
Det som jeg ikke turde håbe på er sket. Jeg siger tak til alle jer der har bakket op om dette! En stor sten er faldet fra mit bryst.
Hvis jeg læser mailen rigtig vil man lave en ny lokalplan indenfor et år der skal beskytte både "lille Siam" (169) og dsk muséet (i59) ved siden af.
Bravo til os allesammen!
helsener Göran
Göran Bergström
Hvordan er det gået?
2024-06-13 11:27:24Ja, det ved vi ikke endnu. Underskrifterne er blevet afleverede og nu håber vi det bedste. Personlige henvendelser på kommunen kan man stadig lave, på trods af høringsperiodens udløb. Listen er stadigvæk åben for underskrifter. Så fortæl jeres venner om den.
hilsener
Göran
Göran Bergström