Dansk velfærd tilbage til danskerne NU


Gæst

/ #130 Gå dog hjem igen

2016-02-15 07:04

En gruppe flygtninge beskriver, hvordan deres ophold i en lille sjællandsk landsby føles som et 'fængsel'. Både transportmuligheder og vejrforhold er for dårlige, mener de. Men der er mere til historien, lyder det byens lokale sundshedscenter.

»Det er ni måneder siden jeg kom til Hammer. Det regner og regner. Jeg kommer ikke ud og har ikke hus,« fortalte Omar Husein søndag til et tv-hold fratv2.

Han er en af de 17 syriske flygtninge, som siden marts måned i år har boet i en nedlagt skolefritidsordning i landsbyen Hammer i Næstved Kommune. Dengang blev de budt velkommen af flere af landsbyens beboere, med blomster og åbne arme.

Siden da har forholdene i den lille landsby dog ikke levet op til flygtningenes forventninger, og kontakten med de omkring 150 lokale beboere i byen er nærmest ikke eksisterende.

Flere af de lokale beboere fortæller således til tv2, hvordan flygtningene holder sig meget for sig selv og undgår kontakt. Samtidig mener flygtningene ikke, at lokalbefolkningen udviser interesse for dem, og at de ikke engang bliver hilst på, selvom de passerer hinanden på gaden.

Transportforholdene lever heller ikke op til forventningerne, og de syriske flygtninge er utilfredse med, at Hammer ikke har sin egen busforbindelse, mens flere af de lokalebeboere har egen bil, nogle endda to.

»Det er ikke rart at bo her i Hammer. Det føles som om vi lever i et fængsel, og vi føler os helt isolerede,« siger en af flygtningene Mohammed Tosun til tv2.

Ifølge tv2 siger flere eksperter, at integrationen af netop syrere går dårligt. Det skyldes blandt andet, at mange af dem kommer fra rimeligt gode kår, og derfor har høje forventninger til deres ophold i Danmark.

At de 17 syriske flygtninge skulle være utilfredse med forholdene i landsbyen, kan lederen af det lokale sunhedscenter dog slet ikke genkende.

»Det er et helt forkert billede af, hvordan situationen er hernede. Vi har rigtig mange solstrålehistorier fra deres tid hos os, og de er hverken krævende eller utilfredse med at bo her,« fortæller Natan Ravn, leder af Hammer Sundhedscenter.

Han har ofte kontakt med de syriske flygtninge, og hjælper blandt andet med lektiehjælp og anskaffelse af praktikpladser. I hans optik, er de 17 flygtninge blevet fremstillet alt for negativt.

»Når man bliver filmet og interviewet i fire timer, så kommer man selvfølgelig til at tale om nogle ting, som måske ikke er så positive. For selvfølgelig er det svært, at komme fra Syrien til Hammer. Men tv-indslaget viste altså ikke hele billedet,« fortæller Natan Ravn til BT.

Kritikken af flygtningeforholdene i Danmark er ikke ny, og i sidste uge rasede debatten også. Her handlede det om en teltlejr for flygtninge i Nordjylland.

Den 37-årige flygtning Eric Arpanani beskrev over for et tv-hold fra DR, hvordan teltene var kolde, og uden varmt vand og lægehjælp.

»Vi troede Danmark var et rigt land, men vi skal vente her i den kolde luft. Vi er chokerede,« fortalte han til DR.