Nej tak til statens salg af DONG til Goldman Sachs


Gæst

/ #7542 Hans Engell; TV2

2014-01-27 08:33

Engell: Corydon er iskold over for Dong-kritik
Af Hans Redder 27. januar 2014, 09:15
Endnu engang er finansminister Bjarne Corydon omdrejningspunktet for massiv kritik blandt sit eget socialdemokratiske bagland, blandt de ellers traditionelle venner i fagbevægelsen og hos den danske venstrefløj.

Denne gang skyldes utilfredsheden salget af en stor del af statens energiselskab Dong Energy til den omdiskuterede investeringsbank Goldman Sachs, og endnu engang insisterer Corydon på, at han gør det rigtige, og at kritikerne er naive og ikke forstår sagernes rette sammenhæng.
Læs også: Corydon afviser pensionskasser: Useriøst
Sådan lyder analysen fra politisk kommentator Hans Engell.
- Corydon afviser al kritik i den her sag. Han mener oprigtigt, at det er kritikerne, der ikke fatter en brik af det hele – og til en hvis grad må man give ham ret. Det er altså Dongs egen dårlige ledelse, som har ført til, at man nu står i en situation, hvor der mangler milliarder for at kunne fortsætte. Corydon har fået den bundne opgave at skulle skaffe de penge, og selvfølgelig kan han ikke bare tage otte milliarder op af statskassen. Hvis Dong skulle reddes, måtte man tage det bedste tilbud udefra, siger Hans Engell.
Læs også: Kritik af Dong-salg spreder sig til Corydons egen gruppe
I weekenden bød en række danske pensionskasser, med fagforeningsbosser i spidsen, sig pludselig til med et tilbud, der ifølge dem selv var bedre end Goldman Sachs’. Men Corydon har afvist:
- Fagforeningstilbuddet er rent et stunt – det er payback fra fagbevægelsen, der mildest talt ikke er begejstrede for finansministeren efter blandt andet lockout-balladen. Hvis Corydon pludselig satte den her færdigforhandlede aftale på pause for at sidde og drikke kaffe med Anders Bondo (formand for Lærernes Centralorganisation og bestyrelsesformand i en af de pensionskasser, der er kommet med buddet, red.), så ville hele finansverdenen se den danske stat som de totale amatører. Derfor er buddet ikke seriøst, siger Hans Engell, der også afviser, at den rekordstore online-underskriftsindsamling mod salget til Goldman Sachs, vil få finansministeren til at ændre mening.
Læs også: Thorning: Naturligvis valgte vi det bedste tilbud
- Corydon er fuldstændig kold: Den her plan kører igennem.
Danmarks mest magtfulde
Det er langt fra første gang, at den 40-årige cand.scient.pol. har været under massiv kritik i løbet af de godt to år som finansminister.
Læs også: Corydon modsiger Nyrup: Derfor er Dong-salg nødvendigt
- De afbrudte trepartsforhandlinger, skattereformen med selskabsskattelettelser, finanslov med de blå, al snakken om konkurrencestaten som den nye velfærdsstat, afvisningen af at gennemføre kædeansvar, opremser Hans Engell og fortsætter:
- Bjarne Corydon er en enormt spændende politisk figur. For tre år siden var der vel stort set ingen udover folk i toppen af Socialdemokraterne, der vidste hvem manden var. Nu er han Danmarks mest magtfulde politiker. Og i disse uger ser vi altså endnu engang, at han formår at gøre partiets eget bagland og fagbevægelsen vrede.
Hans Engell bemærker, at mens Corydon er upopulær blandt ’sine egne’, scorer han højt i de målinger, hvor vælgerne bedømmer ministrenes troværdighed.
- Hans hovedproblem er jo bare, at dem, der for alvor synes han gør det godt, er dem, der aldrig kunne finde på at stemme på Socialdemokraterne. Det er borgerlige vælgere, der synes godt om regeringens reformpolitik.
Share on Facebook
Share on Twitter
Print siden