Nej tak til statens salg af DONG til Goldman Sachs


Gæst

/ #5

2014-01-21 21:40

Jeg har valgt d.d. at fremsende en opfordring til finansminister og finansudvalget. Jeg vælger at bringe en kopi her, så eventuelle interesserede ligeledes kan rette henvendelse med deres betragtninger, kommentarer og betænkninger.

til: min@fm.dk
cc: Jesper Petersen ,
Benny Engelbrecht ,
rasmus.prehn@ft.dk,
simon.kollerup@ft.dk,
thomas.jensen@ft.dk,
sofie.carsten.nielsen@ft.dk,
frank.aaen@ft.dk,
"Finn Sørensen (EL)" ,
peter.christensen@ft.dk,
claus.hjort.frederiksen@ft.dk,
jacob.jensen@ft.dk,
kristian.jensen@ft.dk,
dfanbf@ft.dk,
rene.christensen@ft.dk,
ole.birk@ft.dk,
mike.legarth@ft.dk
dato: 21. jan. 2014 kl. 22.37

Ærede finansminister og medlemmer af finansudvalget.

Jeg retter henvendelse til jer med en appel om, at I som repræsentanter for de danske vælgere og ansvarlige for vores fælles ejendom, DONG Energy, tager den fornødne tid til at revurdere salget af aktier samt hvem der bør have fortrinsret til købet af disse aktier til gavn for alle el kunder og sikkerheden for den fremtidige energi forsyning.

Jeg finder det bekymrende, at hr. finansminister Bjarne Corydon overfor finansudvalget har lagt så stram en tidsramme for beslutningstagen i denne sag, så en endelig beslutning er truffet ikke senere end den 30. januar 2014. Velvidende at man ønsker en ekstraordinær generalforsamling omkring den 20. februar 2014 som skal varsles med 14. dage, så bør en velovervejet beslutning gå forud for ønsket om en snarlig ekstraordinær generalforsamling.

Det er mig svært forståeligt, at de mange energi -kunder, som f.eks. tidligere er blevet tvangstilsluttet gasforsyningsnettet tilsyneladende står til at miste deres eneste kompensation, nemlig en uafhængig og sikker energi leverance.

Den danske politik for grøn vedvarende energi og CO2 reduktion er svært forenelig med en investor som f.eks. Goldman Sachs, som er foretager investeringer der skal maksimere udbytte og afkast på en kort investeringshorisont kontra f.eks. pensionskasser, der kan tillade sig at foretage miljørigtige investeringer med afkast med en lang tidshorisont.

Læg hertil de mange store vindmølle projekter og den lange tidshorisont disse kræver, så er det næsten indlysende at en investor ikke bør være en bank eller kapitalfond.

Jeg anmoder jeg høfligt om at genoverveje det igangværende salg af aktier til Goldman Sachs og afsætte nok tid til at gennemgå alle aspekter af et evt. salg – også til andre investorer.

Sekundært bør I som minimum afvente de meldinger, som vi får i løbet af onsdag den 22. januar 2014 fra EU, hvor vi vil høre nyt om EU's klima- og energimålsætninger for 2030. Eventuelle nye CO2 reduktioner og ændringen i andelen af den vedvarende energi vil få indflydelse også på den danske energi- og forsyningspolitik.

Energipolitik vil være en af fremtidens strategisk vigtige politiske områder og bør forvaltes med den fornødne omtanke og tidsramme til at træffe de rigtige beslutninger, som kan få afgørende indflydelse på den danske forsyning, grønne energipolitik og fremtidige generationers forsyningssikkerhed.

Sidst men ikke mindst skal vi huske på, at mange af de allerede vedtagne love om energiforsyninger og -afgifter allerede gør den danske energi særdeles bekostelig for de danske husholdninger. En investor der ønsker et opkøb for at generere et afkast på en kort tidshorisont, kan kun opnå dette ved endnu højere energipriser.

Tak for ordet.
Claus Jansson