NEJ tak til den nye offentlighedslov

Ursula Overgaard

/ #1379 Offentlighedsloven

2013-05-03 13:22

MØRKLÆGNING gavner sjældent andre end magthaverne.

Sager, afsløringer, aftaler osv. kan hemmeligholdes som følge af de mange begrænsninger af retten til aktindsigt. Den nye offentlighedslov indskrænker åbenheden og muligheden for aktindsigt og kan mørklægge en række centrale regeringsdokumenter. En række væsentlige og afslørende historier vil således ikke nå frem til offentligheden med den nye offentlighedslov, som et bredt flertal i Folketinget støtter.

Her nogle få eksempler: Tamilsagen eller sagen om overbetalinger af privathospitaler ville ikke være kommet frem med den nye offentlighedslov.

Det kan mørklægges, hvad fx forsvarets og politiets chefer råder de lovgivende ministre til.

Problemerne i det statsejede DSB er et andet eksempel på, hvor vigtigt det er, at offentligheden får indsigt i, hvad der foregår bag magtens lukkede døre.

DR-journalist Jesper Tynell modtog i 2010 dansk journalistiks mest fornemme pris Cavlingprisen, for afsløringen af beskæftigelsesministeriet, der bestilte misvisende oplysninger. - Under den nye offentlighedslov ville der ikke have været aktindsigt i de dokumenter, der afslørede, at beskæftigelsesministeriet i lang tid havde kendt til, at tallet for udfaldstruede dagpengemodtagere var langt højere end hidtil antaget.

»Det er meget tankevækkende, at der nu indføres en undtagelse i offentlighedsloven, som, hvis den havde været gældende tidligere, ville have forhindret afsløringen af en meget stor sag om magtmisbrug. - Loven betyder, at risikoen for, at danskerne ikke får den fulde sandhed om de politiske beslutningsprocesser, bliver endnu større i fremtiden. Risikoen er jo stor allerede, fordi vi i forvejen har en stor lukkethed i Danmark. I forvejen er der stort set frit spil for politisk spin, fordi offentligheden ikke har ret til at få indsigt i grundlaget for ministrenes og regeringens politiske beslutninger. Men det bliver endnu værre nu. Nu vil man udvide lukketheden endnu mere. Det betyder, at medierne og offentligheden fremover må nøjes med det, som spindoktorer vælger at servere for dem«, siger Oluf Jørgensen forskningschef i mediejura ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
 
”Jo, vi er verdens bedste land, hvor få har for meget og færre har format” (fx til at beklæde en ministerpost). (Paul Hammerich, 12.6.1927-16.4.1992, dansk journalist og forfatter)