Nej tak til statens salg af DONG til Goldman Sachs

Kontakt forfatteren af dette andragende

Dette debatemne er skabt automatisk af underskriftindsamlingen Nej tak til statens salg af DONG til Goldman Sachs.


Gæst

#8776

2014-01-27 19:28

Selvfølgelig skal DONG ikke på amerikanske hænder med 19%, men beslutningen er taget, og det lader til at pensionskassernes tilbud er kommet for sent. 27.01.14 Vh Bodil

Gæst

#8777 Politiken Danskernes EL priser

2014-01-27 19:28

Ekspert: Elprisen får danskerne op af stolen i sagen om Dong Energy
Hvorfor vækker salget af aktier i Dong til Goldman Sachs så stærke følelser?


STRØM. Mogens Rüdiger peger på risikoen for prisstigninger på energi som årsag til, at sagen om Dong Energy vækker følelser. - Foto: THOMAS BORBERG
DEL GEM TIL LISTE

THOMAS FLENSBURG
Journalist
Bliver det dyrere at tænde for stikkontakten eller skrue op for radiatoren?

Det er de to helt jordnære spørgsmål, som har tændt op under danskerne, efter at den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs er blevet køber af 19 procent af aktierne i Dong.

Vurderingen kommer fra energiekspert Mogens Rüdiger, der har skrevet tre bøger om Dong og dansk energipolitik.

»For almindelige mennesker spiller Dong en rolle i hverdagen som leverandør af den daglige strøm og varme. Det kan være svært for forbrugerne at gennemskue, hvilken indflydelse det får på prisen, at der kommer udenlandsk indflydelse i Dong«, siger professoren ved Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet.

LÆS OGSÅGoldman Sachs afviser kritik fra Poul Nyrup Rasmussen

Mogens Rüdiger fornemmer også nogle nationale følelser i den måde, som for eksempel politikerne taler om Dong på:

»Dong er et godt dansk selskab, som er bygget op gennem mange år, så fanden stå i at sælge til den store stygge ulv. Det er et dansk selskab, som leverer strøm til danske hjem. Det skal ikke på amerikanske hænder«, siger Rüdiger, der er overrasket over, at der er blevet så meget larm om handlen de seneste par uger:

»Først larmede Enhedslisten, og så larmede Dansk Folkeparti, men det er vi jo vant til. Regeringen, Venstre og de konservative har stået sammen om at sælge til GS, og så ligger det jo på skinner, men det har det så ikke gjort denne gang«.

Blakket ry efter finanskrisen
En anden professor vurderer også, at danskerne frygter for, at »arvesølvet bliver solgt for billigt«.

»Værdien af en virksomhed kan gøres op på rigtigt mange måder, og når nogen begynder at så tvivl om prisen, så følger andre efter. Det bliver en slags dominoeffekt«, siger professor Flemming Poulfelt, Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på handelshøjskolen i København, CBS.

LÆS OGSÅDansk selskab gav højere Dong-bud end Goldman

Investeringsbanker som Goldman Sachs har i den brede befolkning et tvivlsomt ry oven på finanskrisen, hvilket heller ikke gør det lettere at sælge Dong-aktier til netop Goldman Sachs, vurderer han.

»Nogle af investeringsbankerne har ry for, at de godt ved, hvordan man tjener penge. Og så falder det for brystet, at Goldman Sachs har fået retten til at vælge ekstraordinære bestyrelsesmedlemmer og fået vetoret. Og så går en tidligere og respekteret statsminister på banen og siger, at det er så forfærdeligt. Lavinen er sat i gang«, siger Flemming Poulfelt.

Salget vækker følelser
Også han er forbavset over, at Dong-salget i den grad kalder på følelser:

»På et tidspunkt var Dong ikke den mest elskede virksomhed i Danmark, men nu er det pludselig blevet til en folkevirksomhed«.

De to professorer er så småt begyndt at tvivle på, at handlen bliver til noget.

LÆS MERECorydon: Vi har taget det bedste bud på Dong

»Med den sidste uges udvikling er jeg begyndt at tvivle på, hvor det her lander. Man risikerer også, at Goldman Sachs siger, at med al den virak så ønsker vi slet ikke at indtræde i Dong«, siger Poulfelt.

I Aalborg er Mogens Rüdiger også i tvivl, men noget skal der ske:

»Det er helt sikkert, at Dong har behov for en kapitalindsprøjtning. Der skal mange læserbreve og mange sure socialdemokrater til at stoppe handlen«.

Gæst

#8778

2014-01-27 19:29

Det er lige så tåbelig som salget af TDC og måske starten på en glidebane eller salamimetode.

Goldman Sachs har kun et formål med købet at trække så mange penge ud af selskabet som muligt og så har de fået vetoret på hvad?


Gæst

#8779 Re:

2014-01-27 19:29

#8775: -

Hørt!


Gæst

#8780 Corydon skifter kurs

2014-01-27 19:32

Både DF og Enhedslisten har presset på for at få indsigt i de konkurrencefølsomme oplysninger, som aftalen om at lade investeringsbanken Goldman Sachs investere i Dong Energy bygger på. Og nu melder også Folketingets formand, Mogens Lykketoft, (S) sig i diskussionen.

Med henvisning til en sag fra 1978 ”af nogenlunde samme karakter” taler han for, at Finansudvalget kan få indsigt i de hemmelige papirer bag Dong-aftalen, på samme måde som Udenrigspolitisk Nævn har fået forelagt hemmelige oplysninger i militære spørgsmål.

I kølvandet af formandens opråb besluttede finansminister Bjarne Corydon (S) her til aften at efterkomme kravet om en orientering, som han ellers tidligere på dage afviste blankt.

»Jeg ser ikke grund til en sådan briefing. Jeg har grundlæggende meget svært ved at se, hvilket motiv jeg dog skulle have til ikke at vælge det bedste bud for staten og for skatteyderne,« lød det i et skriftligt svar til Jyllands-Posten fra finansministeren kl 15.58.

Men kl 19.22 udgik der et nyt svar, hvor ministeren pludselig havde ændret holdning:

»Jeg vil afsøge muligheden for at Finansudvalgets medlemmer snarest kan læse aftalen med Goldman Sachs, ATP og PFA,« lød det nu fra Corydon, der tirsdag skal forsvare beslutningen på et åbent samråd i Folketinget.

Finansministeren understreger fortsat, at orienteringen skal ske på et grundlag, der ikke sætter hensynet til forretningshemmeligheder over styr:

»Det er klart, at det er helt afgørende, at det sker under former, der sikrer, at aftalens indhold forbliver fortroligt, og virksomhedsfølsomme oplysninger beskyttes.«

DF: Ja, tak

Dansk Folkepartis finansordfører, Rene Christensen, hilser kursskiftet velkommen:

»Det kan jeg kun sige ja tak til. Det har jeg jo bedt om for over en uge siden,« siger han.

»Vi anerkender fuldt ud behovet for fortrolighed,« fortsætter Rene Christensen, som ikke forventer, at der vil blive problemer med at holde fortroligheden hos de i alt 17 medlemmer af Finansudvalget.

»Vi har før fået orienteringer i fortrolighed, og vi behandler løbende fortrolige aktstykker uden at fortroligheden bliver brudt.«

Også Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, er glad for udsigten til en orientering og henviser til, at der tidligere er blevet fremlagt fortrolige oplysninger for Finansudvalget, ligesom at Folketingets Udenrigspolitiske Nævn i flere sager får fortrolige oplysninger.

Mistillidserklæring

»Jeg kan ikke huske en sag, hvor oplysninger er blevet lækket til pressen, og det er en mistillidserklæring til Folketinget, hvis man ikke kan fremlægge den slags oplysninger,« siger Frank Aaen, som siden slutningen af sidste år har været overordentlig skeptisk over for aftalen med det amerikanske selskab.

Men orienteringen skal ske meget hurtigt og som minimum inden torsdag, hvor finansudvalget skal tage stilling til aktstykket, som er grundlag for hele milliardaftalen, lyder kravet fra Frank Aaen nu:

»Det er fint med mere åbenhed. Men så kan vi under ingen omstændigheder afgøre sagen, før vi har set aftalen. Så enten skal det ske inden torsdag, eller også må vi udskyde afstemningen i Finansudvalget. Der er jo ikke noget hastværk,« siger Aaen.

Debatten om salget til Goldman Sachs har vakt uro i både det socialdemokratiske bagland og folketingsgruppen, hvor Corydon i morgen skal forklare sig for sin egen folketingsgruppe.



ERHVERV & ØKONOMI
De hårdeste kritikere sov tornerosesøvn i fire måneder
I fire måneder har aftalen om at lade Goldman Sachs investere milliarder i Dong Energy ligget åbent fremme.

Gæst

#8781 Re: Re: Demonstration d. 29 januar kl. 16:00 på Christiansborgs Slotsplads

2014-01-27 19:33

#8726: Lad os være fælles om det! - Re: Demonstration d. 29 januar kl. 16:00 på Christiansborgs Slotsplads

Det ville være fantastisk, hvis Poul Nyrup ville tale. Hvem kan tale med ham om det?

Skift bank, hvis Dong bliver solgt!

#8782 Hvis salget går igennem, skifter jeg bank til Cayman Island!!

2014-01-27 19:34

Det er virkelig nemt, man skal bare henvende sig til banken. Det koster godt nok 1000 dollars, da vi ikke er fra Cayman, men det er ikke så meget, hvis man tænker på de kæmpe skattebesparelser man kan få..
http://www.caymanactivityguide.com/Banking.htm

Gæst

#8783 Fri os fra partipolitik

2014-01-27 19:35

Er der nogen der har overskud/overblik til at oprette en demostrations gruppe på facebook som er politisk upartisk?

Gæst

#8784

2014-01-27 19:36

Der er ikke noget der er så skidt uden at det er godt for noget.
Efter rigsretssagen får Bjarne "Goldman" Corydong rigelig tid til at færdiggøre sine studier i spjældet. Desuden skulle vand og brød jo være gavnligt for den slanke linie.
Dernæst kan der vel også laves en mønt eller to på at undervise "miljøerne" i fængslets aftenskole under emnet "Økonomisk fifleri i et snuptag".
Med den attitude ender han helt sikkert med at blive ærespræsident i et eller andet chapter. Forestil jer manden i sort oksehud med rygmærke - billedet er perfekt.
Til gengæld er hovedet nok lidt for stort til en hoodie
HANSE

#8785 Salg af Dong

2014-01-27 19:37

Jeg tror Bjarne Corydon har mottaget returkommission fra Goldman Sach's

Gæst

#8786 Vi har afgjort vundet Corydon bøjer sig!

2014-01-27 19:38

Matrix

#8787 Det er tid til at åbne øjnene og træde ud af kapslen, der er fyldt med bedøvende underholdning!

2014-01-27 19:40

Man har hele tiden troet på, at man lagde det enevældige styre i graven, da man kappede hovedet af kongen under "den franske revolution" - den dag fortalte man, at friheden, ligheden og broderskabet blev født... også i Danmark. Sandheden er nok nærmere, at toppen i samfundet har fundet andre og mere skjulte og raffinerede metoder til, at opnå selvsamme indflydelse, magt og rigdom på, som dengang. Selvdisciplinering er den moderne tids svar på datidens pisk, tugtelse og undertrykkelse. Vi bliver pisket og pisker os selv med ideer om, at vi skal gøre os uundværlige, at lykke kan måles på den mængde penge vi ejer og antallet af lykkepiller vi indtager, at vi skal underholdes for at kunne leve et tåleligt liv med mere tid til arbejde og mindre tid til vores børn, venner og ældre. Vi tugter os selv med tanken om vi er frie mennesker, når sandheden nok nærmere er, at vi er en flok fritgående høns, der ikke ænser hegnet omkring os, sålænge vores basale behov bliver dækket og drømmen om et liv som enten kendt, rig eller lykkelig stadig er indenfor rækkevidde. Vi undertrykker os selv og lader politikere, medier, finansfolk, direktører og magtfulde embedsmænd trampe løs på os, for vi har accepteret tingenes tilstand og vores tankesæt er blevet så individualiseret, at vi ikke længere tror på vi enkeltvis kan gøre en betydningsfuld forskel og ændre verden til det bedre - vi har glemt hvordan man kæmper for det fælles gode.

Det gør man sammen med andre...

Gæst

#8788

2014-01-27 19:40

Goldman Sachs "track record" viser, at mange i deres kløer - gang på gang - har lidt en krank skæbne. At Thorning og Corydong her absolut vil gentage denne "gang på gang" - og så forvente et andet resultat - tyder ikke på overdreven tankevirksomhed.
Jeg vædder imidlertid fortsat gerne min resterende halve kasse juleøl på, at Corydong får sin vilje på torsdag i Finansudvalget. En kovending fra VK samt endnu en i den endeløse række af slagsen fra regeringen er nok lidt for stærk tobak.
Goldman-Corydong og Thorning-Schmidts åbentlyse dødsforagt hidrører selvfølgelig fra, at de ikke har noget at tabe ved næste valg, da dét der kan tabes allerede er tabt.
Næh, så hellere bane vejen for et lukrativt ben i det private erhvervsliv uden for Christiansborg, og lade Danmark og danskerne (igen) stå tilbage med regningen.
Skulle Corydong og Thorning ikke opgive deres tvangstanker, må man nok på forhånd leje KB Hallen, hvor de fornemste pladser på anklagebænken reserveres til netop Corydong og Thorning . Herudover skulle der jo gerne være plads til regeringen og VK under den kommende rigsretssag, hvor ikke engang Alberti vil kunne nå Corydong til sokkeholderne.
Danmarks infrastruktur og borgernes spareskillinger skal man altså forvalte med en vis ydmyghed. Et karaktertræk man ikke umiddelbart forbinder med den kommende hovedtiltalte

Gæst

#8789

2014-01-27 19:43


Og bemærk venligst : "250 chefer og udvalgte nøglemedarbejdere forgyldes igen" ! gratis aktier for op til 563 mio. kr. !
Bjarne Corydons er nedenstående rettidig omhu ?
Citater fra arktiklen den 11.12.13 :
"de to danske pensionsselskaber ATP og PFA samlet skyder 11,0 milliarder kroner ind i Dong mod en ejerandel på 26 procent, skriver Jyllands-Posten.
Det åbner for gratis aktier for op til 563 mio. kr. til 6.200 Dong-ansatte.
Det er, hvad Dongs 6.200 medarbejdere i bedste fald kan opnå, hvis Folketingets Finansudvalg ender med at blåstemple finansminister Bjarne Corydons (S) plan om, at den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs og de to danske pensionsselskaber ATP og PFA samlet skyder 11,0 mia. kr. ind i Dong mod en ejerandel på 26 pct.
De gratis aktier er en del af en aktiepakke, hvor Dong-ansatte tilbydes at købe aktier for samlet op til 450 millioner kroner.
Købes for eksempel 100 aktier, kan det udløse op til 125 gratis aktier
- Det kan jo ikke være rigtigt, at man skal have en særlig belønning for at passe sit arbejde, siger finansordfører René Christensen (DF) til Jyllands-Posten."
Finansminister Bjarne Corydon (S) ser ingen problemer i de gratis aktier.
Halvdelen af aktieprogrammet er reserveret til omkring 250 chefer og udvalgte nøglemedarbejdere
Kilde : http://epn.dk/brancher/energi/ECE6329334/dong-folk-forgyldes-med-aktier/
Hvorfor skal disse "250 chefer og udvalgte nøglemedarbejdere" igen forgyldes ?
Citat : I det private erhvervsliv får lederne deres løn – ikke bonus – for at virksomhederne opnår de ønskede resultater, og sørger lederne ikke for det, bliver de udskiftet.

Gæst

#8790

2014-01-27 19:43

Det er en lorte aftale

Gæst

#8791 Matrix genialt skrevet, tusin tak, jeg må at en kopi, så jeg husker det!

2014-01-27 19:44


Gæst

#8792 Re:

2014-01-27 19:47

#8789: -

Hov, er vi som el-kunder og skatteydere ikke de retmæssige ejere af de aktier?


Gæst

#8793

2014-01-27 19:48

Jeg vil håbe at de politiker som stemmer for og den hvis den bliver vedtaget skal de drages til ansvar for deres gerning det skal ikke være gratis og det både de røde og de blå

Gæst

#8794

2014-01-27 19:50

Spørg befolkningen næste gang! I sælger til dem der havde en stor del af skylden til sidste finanskrise, ikke i orden.

Gæst

#8795

2014-01-27 19:51

Han, og Helle !, er politiske kamikaze pilot. De er to teknokrater med sigtekornet rettet mod EU og erhvervslivet.
De er totalt ligeglade med at de så efterlader et Socialdemokrati i totalt kaos.
Og SF har for længst solgt ud. De er som en flok suicidale lemminger. Uden ledelse styrter de i samlet flok i den politiske afgrund.

Gæst

#8796 Kan regeringen matche Goldman's advokater?

2014-01-27 19:51

De vil blive løbet om hjørner af top benhårde advokater, som kender alle smuthullerne

Gæst

#8797 svar på min mail til DF adresseret til Thulelsen Dahl

2014-01-27 19:52

Tak for din mail til Dansk Folkeparti.

På hverdage vil din mail blive videresendt indenfor et døgn til den eller de personer, som mailen er stilet til eller som har med de områder at gøre, som mailen omhandler.
Det er herefter den eller de pågældende, der vil varetage den videre besvarelse.

Modtager vi din mail i weekenden eller på helligdage, vil den blive videresendt førstkommende hverdag efter modtagelsen.

Med venlig hilsen
og endnu engang tak for din henvendelse.

Dansk Folkeparti
Christiansborg
1240 København K
Tlf: 33 37 51 99

Mandag til torsdag kl. 08.30 til 16.00
Fredag 08.30 til 14.00
Lørdag, søndag og helligdage lukket.

Gæst

#8798

2014-01-27 19:52

ja - jeg ønsker så meget synlighed som mulig.

Gæst

#8799

2014-01-27 19:52

Corydons enevælde må slutte nu!

Gæst

#8800

2014-01-27 19:52

Danske virksomheder for danske penge i Danmark