Skriv under: Palæstinensisk kultur har også ret til ytringsfrihed!

Skriv under: Palæstinensisk kultur har også ret til ytringsfrihed!

En ny kommunal instruks indskrænker ytringsfriheden for kulturinitiativer med palæstinensisk indhold. Vi kræver instruksen trukket tilbage!

Kultur og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune har i et brev 20. juni 2024 til kommunens kulturhuse og folkeoplysende foreninger indskærpet, at kulturhusene ”så vidt muligt skal sikre, at kommunen ved at stille lokaler til rådighed ikke indirekte giver støtte til de pågældende foreningers udenrigspolitiske tilkendegivelser”. Brevet tager sit udgangspunkt i ”baggrund”, som nævner ”den aktuelle konflikt mellem Israel og Hamas tog sin begyndelse den 7. oktober 2023”.

Her står, at ”kommunen i forbindelse med sin støtte til foreninger med brugsaftaler til kommunale faciliteter så vidt muligt skal sikre sig, at kommunen ved at stille lokalerne til rådighed ikke indirekte giver støtte til de pågældende foreningers udenrigspolitiske tilkendegivelser, jf. det føromtalte forbud mod at kommunerne varetager udenrigspolitiske hensyn. Hvad angår ”tilskudsmodtagere uden kommunale lokaler”, betyder det ’’som udgangspunkt, at kommunale midler ikke kan anvendes til direkte eller indirekte støtte til arrangementer, humanitære indsamlinger eller donationer til fordel for f.eks. G

Københavns Kommune fik således stoppet et kulturelt støttearrangement på Blaagaard Teater, hvor en gruppe teaterfolk var gået sammen om en kulturaften til fordel for det lille palæstinensiske Freedom Theatre i flygtningelejren i Jenin på Vestbredden. Blaagaard Teater spurgte forvaltningen om det betød, at støttearrangementet ikke kunne afholdes. Svaret var, at det kun kunne afholdes, hvis der blev betalt fuld markedsleje af teatret og samtidig måtte teatret ikke på nogen måde medvirke med billetsalg, omtale eller udlån af teknisk udstyr. ”Og så gav det jo ikke nogen mening at afholde arrangementet, hvis vi skulle bruge alle pengene på at leje os ind og betale for at være i teatret”, har skuespiller og sceneinstruktør Jacque Lauritsen fra arrangørgruppen sagt til Politiken. ”Det virker ærlig talt som en Lex Palæstina”.

Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret, har til Politiken udtalt, at kravet om markedsleje til udenrigspolitiske arrangementer er et forsøg på at kamuflere, at Københavns Kommune vil stoppe arrangementer med f.eks. afsæt i konflikten i Gaza.Og juraprofessor Sten Schaumburg-Müller har til Politiken udtalt: ”Det går ikke. Vi har ytringsfrihed. Hvis det betyder, at foreninger ikke må ytre sig om udenrigspolitiske spørgsmål i kommunale lokaler, strider det mod grundloven”.

Senest har kommunens instruks ført til censur af udstillingen ”Ung dansk fotografi i2024” på det kommunalt støttede Fotografisk Center. Således fik kunstnerkollektivet ”BeforeForgetting” besked på at fjerne 10 sekunder i en video på 7 minutter, hvor man såaktivistgruppen ”Palestine Action” kaste maling mod våbenfabrikken Terma A/A. ”Det mener jeg ikke, at der var grund til”, har professor i forvaltningsret Frederik Waage udtalt til Politiken. ”Det falder ind under den kunstneriske ytringsfrihed. Og den har vi en beskyttelse af både i grundloven og den europæiske menneskerettighedskonvention’’.

Kommunens instruks synes at indikere, at begivenheder omkring Ukraine ligger under en anden status: ”I helt ekstraordinære situationer kan kommunerne varetage udenrigspolitiske hensyn, hvis det sker på opfordring fra regeringen med bred opbakning fra Folketinget (jf. f.eks. Ukraine)”. Men skal kunst kun være legitim, hvis de harmonerer med regeringens udenrigspolitik?

Det er mange år siden, at kunst i Danmark er blevet bortcensureret i politisk øjemed. Dette angreb har et politisk perspektiv langt videre end Københavns Kommune. Vi opfordrer derfor alle til at underskrive denne erklæring om forsvar af de demokratiske rettigheder og ytringsfriheden med kravet om, at Københavns Kommune trækker instruksen tilbage.

Underskriftsindsamlingen løber indtil den 27. januar 2025 og vil derefter blive sendt til Folketingets partier og Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune.

Initiativtagere:
Billedkunstner og illustrator Per Johan Svendsen
Dolumentarfilminstruktør og journalist Peter Bischoff
Dirigent og violinist Jonathan Ofir

Underskriv denne indsamling

Ved at underskrive accepterer jeg, at Per Johan Svendsen vil kunne se alle de informationer jeg angiver på denne formular.

Vi viser ikke din e-mailadresse offentligt online.

Vi viser ikke din e-mailadresse offentligt online.


Jeg giver samtykke til behandling af de oplysninger jeg angiver i denne formular, til følgende formål:
Jeg tillader Per Johan Svendsen at videregive oplysningerne jeg angiver i denne formular til følgende parter:




Betalt Annoncering

Vi vil reklamere for denne petition til 3000 mennesker.

Lær mere...