Klage vedr. dyrekort hos dansk supermarked.
Kontakt forfatteren af dette andragende
Dansk supermarked - hvad skal vi med pladderhumanisme?
2015-05-12 12:37:12Dyrekortskampagnen har i år haft adskillige sociale sideeffekter, som må få en ægte kapitalist til at klappe i hænderne. Derfor kan dansk supermarked da også kun glæde sig over udviklingen.
”Det er lige i øjet - dette er jo måden, hvorpå vi får produceret nogle mennesker, der har sig selv og profit for øje. Det kan vi lide”, udtaler den ansvarshavende kommunikationschef hos DS. Dansk supermarked finder det ikke problematisk at dyrekortskonceptet i år har haft et anderledes og nærmest asocialt læringsperspektiv i sigte:”Overhovedet ikke - jeg kan da kun glæde mig over, at der findes en så livlig debat, hvor forældrene bl.a. lærer deres børn, hvordan de kan tjene en ekstra skilling ved at sælge ud af deres specialkort. Det er jo købmandsskab”.
Dog tilkendegiver den ansvarshavende chef at det måske er på kanten, når man voksne sender deres børn i skole med hjemmeproducerede og dermed falske kort. ”Jow, det kan man mene. Omvendt så fremmer det jo læringen i bondefangeri eller den kloge narrer den mindre kloge, om man vil. Hvem ved måske er en af de her børn fremtidens Stein Bagger?”.
Den ansvarshavende chef uddyber forklarende, at han mener at det kan være en betydelig læringsproces for børn, at lære at sætte sig ud pladderhumanistiske moralkodekser såsom solidaritet og hensynstagen til børn i udsatte familie. Han finder, at der er brug for en pendant til den moralske indoktrinering, som børn plages med i gennem førskole- og skolealderen.
Chefen tilføjer i øvrigt at rigdom jo ikke måles i evnen til solidarisk hensynstagen, men i evnen til at skabe økonomisk vækst. Man vil fra DS side dog ikke udtale sig om, hvorvidt dette er årsagen til at kampagnen i år har undladt at tage hensyn til forældre, der ikke har 10-12.000 kr. at handle for eller om de finder at de har et moralsk ansvar overfor de børn, der er hægtet af det sociale byttekoncept.
DS tager dog klokkeklart afstand fra tyveri: ”Vi er naturligvis til stede på de sociale medier. Det var jo også derfor vi kunne spotte, at vi var nødt til at strømline vores kommunikation i slutningen af april, da folk fandt ud af at vi havde ændret konceptet. Derfor er vi naturligvis også vidende, om at der finder tyveri sted både i skolerne, men også voksne i mellem på de sociale medier”. Chefen finder dog ikke at bondefangeri kan sammenlignes: ”Absolut ikke. Der er langt fra at snyde og til at stjæle. Så længe man blot snyder på en så raffineret måde, at man ikke kan drages til ansvar, så er der jo sket en positiv læring. Det er da en mestringsevne i et konkurrencesamfund, hvis man lærer at gøre som om man gør én ting, men i virkeligheden faktisk gør noget andet. Særligt fint er det, hvis børnene samtidig lærer at fralægge sig ansvaret ved at dreje problemet over på andre. Disse evner vil vi gerne medvirke til at fremme. Men at stjæle er jo direkte kriminelt. Det kan jeg naturligvis ikke bakke op om”.
Joan Vedel Andersen (for god ordens skyld - der er tale om sarkasme)
joan vedel andersen
For mig at se er målet nået
2015-05-02 11:53:26Jeg har ikke mulighed for at give svar på alle de individuelle beskeder, som jeg modtager både her, på underskriftindsamlingen og via mail.
Men jeg sætter selvfølgelig pris på de takkemails, som jeg modtager og er glad for at jeg, har kunne være medvirkende til at give Jer et talerør.
Jeg oplever, at langt de fleste af disse mails er saglige. Det er fåtallet, der handler om forældre, der baseret på følelser overfor deres børn, er ved at gå helt op i limningen. Jeg må også erkende, som jeg har givet udtryk for, at det er ikke den gruppe forældre, som jeg ønsker at være talerør for.
Jeg modtog bl.a. en mail fra en folkeskolelærer, der var utrolig glad for tiltaget, fordi han netop havde fokus på den sociale devaluering, der opstår, når en gigant som DS ændrer de grundlæggende vilkår, så børn der ikke har forældre, der kan handle for 32.000 hægtes fuldstændig af dette koncept, der sidste år fyldte utrolig meget i landets skoler.
Jeg er særligt glad for disse eksempler fra andre fagpersoner ude i det danske land, der kan se præcis de samme moralske udfordringer. Dog er det også klart, at man ikke i en klage til forbrugerombudsmanden, har mulighed for at opponere med henvisning til moralsk ansvar alene. Derfor er klagen opstillet på en måde, der handler om præmisserne, der blev stillet i udsigt og virkemidlerne der er taget i anvendelse.
For mig at se, er det oprindelige mål, som vi havde med klagen allerede opnået. Formålet var at få skabt en diaglog med Dansk supermarked om problemets omfang, der ligeledes er underbygget af i en talanalyse.
Dog er jeg også ret stolt over, at selvom vi der har "samlet sammen" til klagen ingen juridisk uddannelse har, er klagen så solidt opbygget, at en juridisk ekspert fra CBS i pressen melder ud, at klagen fagligt set er interessant.
Dette har fået dansk supermarked til at anerkende, hvad man jo også godt vidste, at der er brugt bevidste virkemidler til at ramme børnene. Men de mener "kun" at de har kørt den til grænsen.
Det er for mig underordnet om den "kun" ligger på grænsen, for problemet er eksisterende og de har nu været tvunget til at forholde sig til dette.
joan vedel andersen