Nej tak til statens salg af DONG til Goldman Sachs


Gæst

/ #8530 EB artikel SF: arrogant afvisning af Corydon

2014-01-27 17:51

Finansminister Bjarne Corydon (S) er ikke en populær mand hos SF’s folketingsmedlem Karsten Hønge.

SF’eren reagerer særdeles negativt på nyheden om, at finansministeren har afvist at mødes med fire fagbosser for at diskutere deres tilbud om at investere i energiselskabet DONG.

- Det er simpelthen arrogant. Politik er meget andet end regnestykker. Det er også at have en fornemmelse af, hvad befolkningen vil have. Ikke engang at give det en chance er kortsigtet, siger Karsten Hønge til Ekstra Bladet.

De fire fagbosser Anders Bondo Christensen, Grete Christensen, Henning Pedersen og Dennis Kristensen sidder i bestyrelsen for fire store danske pensionskæmper, der i weekenden kom med et tilbud om at købe DONG-aktier for milliarder

Men ifølge TV2 News afslår finansministeren tilbuddet, der skulle vippe et bud fra den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs af pinden.

Se også: Corydon afviser fagbossernes Dong-tilbud

Regner med en god forklaring
Udsigten til at sælge DONG-akterne til Goldman Sachs har affødt en massiv kritik – ikke mindst i lyset af, at investeringsbanken benytter sig af skuffeselskaber i skattely.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Bjarne Laustsen har tidligere opfordret til at stille salget til Goldman Sachs i bero og overveje alternative muligheder.

Nu ser Bjarne Laustsen frem til at høre Bjarne Corydons forklaring, når Socialdemokraterne holder gruppemøde i morgen på Christiansborg.

- Jeg regner med, at vi får en god forklaring på vores gruppemøde på hvorfor, at finansministeren ikke vil gå i realitetsforhandlinger med danske pensionskasser, siger Laustsen til Ekstra Bladet.

- Det ville være optimalt, hvis danske pensionskasser kunne investere i danske arbejdspladser og grønne løsninger. Det ville være at foretrække, fortsætter socialdemokraten.

Se også: CoryDong skal tæmme oprør

Fakta: Disse fire pensionskasser vil byde på Dong

Fire pensionskasser står på spring til at investere i Dong Energy.

De tilbyder at gå i dialog om en aftale, der kan matche det tilbud, som Goldman Sachs har sagt ja til i forbindelse med at investere otte milliarder kroner i Dong og derved få 19 procent af aktierne i det statslige energiselskab.

Pensionskasserne er:

* Lærernes Pension - tager sig af pensionsordninger for omkring 130.000 lærere og forvalter en formue på over 50 milliarder kroner.

* PKA - administrerer og udvikler arbejdsmarkedspensioner for fem pensionskasser med over en kvart million medlemmer, primært inden for social- og suindhedssektoren. Pensionskassen forvalter en formue på næsten 200 milliarder kroner.

* PBU - Pensionskassen for Børne- og Ungdomspædagoger - pensionskasse for mere end 110.000 pædagoger. Formuen er på omkring 44 milliarder kroner.

* PenSam Holding - er moderselskab for pensionskasserne PenSam og PenLiv, der har omkring 430.000 medlemmer blandt andet FOAs medlemmer. Samlet forvaltes en formue på over 100 milliarder kroner.

Kilder: Lærernes Pension, PKA, PBU og PenSam.

---

Det sagde fagbosserne om Dong

De fire pensionsselskaber Pensam, Pensionskassen for Børne- og Ungepædagoger (PBU), PKA og Lærernes Pension vil investere i Dong for at holde det statslige selskab ude af amerikanske kapitalisters hænder. De fire pensionskasser investerer selv i investeringsbanken Goldman Sachs.

Her er et udpluk af, hvad fagforeningernes formænd sagde:

* Dennis Kristensen, formand for FOA og næstformand i Pensam, der udover Goldman Sachs, også har investeret i 13 selskaber med adresse i skattelyet Cayman Island:

"Skeletterne vælter ud af skabet, og hvis vi som samfund ikke vil acceptere de skeletter, må nogen finde en anden løsning. Det kan pensionskasserne være med til. Vi vil gerne inviteres af finansministeren til en kop kaffe".

* Anders Bondo Christensen, formand for Lærernes Centralorganisation og bestyrelsesformand i Lærernes Pension:

"Vi kan jo se den store kritik, der er af Goldman Sachs. Og kritiserer man, skal man også komme med en løsning".

* Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der er paraplyorganisation for over 70 fagforeninger og 450.000 medlemmer, sidder desuden i bestyrelsen for ATP, der er en af tre Dong-købere sammen med Goldman Sachs.

"Det er et spørgsmål om vilje, og den vilje er tilstede i mange pensionskasser. De skal bare inviteres på kaffe, så de har mulighed for at komme frem med deres bud"